Activitats

Activitats a la Creu Alta

Al barri de la Creu Alta s’hi solen organitzar moltíssimes activitats, tant de caire social general o local com de tipus cultural de tota mena, incloses tradicions festives, algunes d’elles de certa exclusivitat típica del barri.

Això és degut a la riquesa social i cultural que hi ha, i que es manté, a la Creu Alta. Hi ha un gran nombre d’entitats particulars que en tenen cura dins de les seves activitats pròpies, derivades dels seus principis o finalitats i de la seva raó de ser en molts casos; totes elles organitzen i conserven l’existència d’actes i esdeveniments a la Creu Alta durant tot l’any i des d’en fa molts d’anys.

L’Associació de Veïns de la Creu Alta, com a una entitat més del barri i precisament per ser-ne representant del mateix, i tot i que això no sigui una de les seves principals finalitats, també en té cura d’organitzar activitats de tota mena per al veïnat. L’oci i la celebració d’esdeveniments no deixa de ser una manifestació del benestar i d’una bona qualitat de vida per als tallarets i les tallaretes de la Creu Alta, i pels amics i coneguts que se’ns apropen.

Darrerament en podem destacar unes quantes d’aquestes activitats, mitja dotzena de les quals, si més no, hi ha el propòsit ferm de seguir “celebrant-les” d’aquí a molt de temps. Aquestes més destacades són:

  • La Rua de Carnestoltes Infantil de la Creu Alta.
  • La Diada de Sant Jordi.
  • La Revetlla de Sant Joan i la recollida de la Flama del Canigó.
  • La Festa Major de la Creu Alta.
  • L’Aplec de Sant Vicenç de Jonqueres.
  • El Concert de Nadal.

Les dates en el calendari de cada any que aquestes activitats s’organitzen no són totes elles les mateixes, any rere any. Sí ho són ‘Sant Joan’ i ‘Sant Jordi’, que tenen una diada concreta cada any, però no les que depenen del “carnestoltes” i tampoc la Festa Major, que obeeixen al calendari lunar de les pasqües religioses, al igual que les altres dues.

El 23 d’abril, sigui o no festiu, sempre serà la Diada de Sant Jordi; el 24 de juny, i la seva vigília, sempre serà quan ens vénen les tradicions de Sant Joan. L’Aplec de Jonqueres, en canvi, se celebra sempre en cap de setmana, en concret el darrer de cada més de setembre, cosa que cada any varia. El Concert de Nadal es fa actualment en col·laboració amb la obra social del programa de televisió “La Marató”, per la qual cosa depèn de la jornada en la que aquesta es centralitzi, normalment el segon o tercer diumenge de desembre. La Festa Major, per Pentecosta, i la Rua Infantil, per Carnestoltes, tenen encara més variabilitat.

Com a orientació de les futures celebracions d’aquestes activitats variables en el calendari, es pot fer un càlcul ajustat en la següent taula, segons esdevindrà en cada cas en els anys més propers:

Any Dissabte de carnaval Pasqua de Pentecosta Aplec de Jonqueres
2019 2 de març 7, 8 i 9 de juny 28 i 29 de setembre
2020 22 de febrer 29, 30 i 31 de maig 26 i 27 de setembre
2021 13 de febrer 21, 22 i 23 de maig 25 i 26 de setembre
2022 26 de febrer 3, 4 i 5 de juny 24 i 25 de setembre
2023 18 de febrer 26, 27 i 28 de maig 23 i 24 de setembre
2024 10 de febrer 17, 18 i 19 de maig 28 i 29 de setembre

Podeu tenir més informació sobre aquests i la resta d’esdeveniments en els que hi té alguna relació l’Associació de Veïns de la Creu Alta consultant la pàgina web específica de cada un que hi ha en aquest mateix portal.