Casal El Tallaret

Casal Popular de La Creu Alta

‘EL TALLARET’

Comunicat del Casal El Tallaret sobre la concessió de l’espai de Cal Balsach

Comunicat del Casal El Tallaret sobre la concessio de l’espai de Cal Balsach

“La legalitat és seva. La legitimitat i els somnis són nostres”

El passat 16 de desembre vam reunir-nos com a Tallaret amb les tècniques de l’ajuntament (Patrimoni, Urbanisme,…) i el regidor d’Urbanisme i Tinent d’Alcalde, Maties Serracant. L’objectiu: tancar les condicions del contracte de concessió de l’espai de Cal Balsach i firmar en pocs dies, complint així l’acord del ple municipal del passat març.

Vam sortir d’aquesta reunió desanimades. La voluntat de les entitats i persones a títol individual xoca frontalment amb unes decisions tècniques/legals inamovibles. La frase “com que ho diu la llei…” es repeteix constantment.

Vam sentir-nos menystingudes constantment per part de les tècniques, qüestionant la durada del projecte, demanant obertura de mires per part nostre per comprendre la seva visió (quan ells no ho fan amb la nostre) i un llarg etc. que fa mes de 4 anys que dura. El principal punt de desacord és la quantitat d’anys de la concessió, que es calcula a partir de la inversió realitzada per part nostre (“tanta inversió, tants anys de concessió..”). La nostra inversió és de 150.000 euros, més una aportació de mà d’obra voluntària difícil de calcular. La nostra proposta inicial de concessió superava els 20 anys, però vam rebaixar-la a 19 anys acceptant la seva proposta. Finalment, a la reunió ens van confirmar que ens la rebaixaven a 13 anys, amb possibilitat d’ampliar-ho amb un criteri de correcció encara per definir.

Davant d’aquesta situació volem expressar que:

Aquest còmput d’anys per a la cessió no segueix cap llei, sinó una normativa municipal que està promovent l’actual govern.

Aquesta normativa està construint-se basant-se en els preus de metre quadrat molt per sobre dels preus del mercat. Considerem desafortunat que un govern d’esquerres i renovador assumeixi aquesta normativa, que reforça una lògica mercantilista i totalment allunyada de la realitat social. Una normativa submissa a un mercat agressiu i altament competitiu no pot ser un normativa acceptable per a les persones i col·lectius.

Invertirem 150.000 en el projecte – més un munt d’hores i esforços voluntaris incalculables. Una quantitat altíssima, que ens obligarà a fer un esforç enorme d’autogestió i solidaritat veïnal. Amb aquesta quantitat renovarem i dinamitzarem l’espai, l’obrirem al barri i arreglarem l’estat ruïnós al qual l’ha condemnat el seu propietari: l’ajuntament. És a dir, pagarem les obres d’un espai públic però no podrem gaudir d’ell més que 13 anys… No ens pesa autogestionar-nos, ens pesa que l’administració limiti els nostres projectes malgrat els nostres esforços.

Entenem, compartim i defensem que hi hagi una normativa que reguli les cessions d’espais a entitats i col·lectius. Prou concessions per “amiguisme” pròpies d’altres èpoques de la ciutat. Però no aquesta normativa. La complexitat i dificultats tècniques i legals mataran qualsevol idea que es posi sobre la taula per part del teixit social de la ciutat. I el còmput d’anys impedirà la durada de qualsevol projecte amb un mínim de recorregut.

Som conscients que bona part de les dificultats són a causa de la por a què algú pugui pensar que l’actual govern afavoreix col·lectius com el nostre per afinitats. Que ningú s’ho plantegi. No és propi de nosaltres. Treballarem, amb responsabilitat, per una normativa justa i que se’n pugui beneficiar tothom a partir d’ara. No creiem en favors. Creiem en l’organització i en l’esforç compartit.

Les idees i voluntats seguiran als carrers, orfes d’un suport per part de l’administració. Aquesta situació ens recorda que tenim davant una administració, encara que governada per unes forces en les quals hi hem dipositat esperances de canvi, altament burocratitzada i còmplice del sistema liberal i deshumanitzat, en la qual els càrrecs tècnics exerceixen un trist però inapel·lable poder. Davant d’aquesta administració només ens queda l’organització al carrer i a les assemblees, l’autèntic poder popular, alternatiu a la seves lògiques buròcrates. Seguirem empenyent i organitzant-nos, com sempre però més que mai.

Per tot això:

Demanem a tot el moviment popular i associatiu de la ciutat que no abaixi la guàrdia, que sàpiga destriar entre les bones voluntats del govern i les trampes legalistes i tècniques de l’administració per ofegar els nostres somnis.

Demanem al govern que no caigui al parany de la burocràcia, que no accepti la seva lògica mercantil, que governi per a les persones i que sigui capaç d’empènyer a canvis reals. Serem al seu costat.

Recordem a totes les forces polítiques de la ciutat amb representació a l’anterior legislatura que s’havien compromès en un ple a cedir aquest espai en bones condicions, aprovant per unanimitat una moció de suport.

Recordem que el casal El Tallaret ja som una realitat constituïda, amb més de 150 sòcies i començant a fer activitats. I tenim una voluntat molt clara: desobeirem les seves lògiques absurdes. La legalitat mercantil és seva. La legitimitat i els somnis són nostres.

Casal Popular El Tallaret

La Creu Alta – Sabadell. 17 de desembre de 2015.

El Tallaret ja camina! Èxit de l’assemblea fundacional del casal

El passat dissabte 17 d’octubre vam viure un dia històric per al moviment veïnal, associatiu i reivindicatiu de La Creu Alta. Després de 4 anys de feina, el projecte del Casal Popular de La Creu Alta El Tallaret va quedar formalment constituït desp rés d’una assemblea fundacional a la qual van assistir una seixantena de persones, entre socis i convidats.

L’assemblea va arrencar puntualment a les 10h amb la presentació del projecte, recordant els orígens a l’organització de la Festa Major del barri i l’impuls de Llamps i Trons, entre d’altres. A continuació, va intervenir el 1r Tinent d’Alcalde i Regidor d’Urbanisme i Sostenibilitat, Maties Serracant, que va expressar el suport del govern municipal al projecte i el compromís de fer arribar al Casal el text final de la concessió de l’espai durant la propera setmana, així com introduir al ple del novembre l’aprovació d’aquesta concessió.

Després va ser el torn per a la presentació i aprovació de les 3 ponències fundacionals, amb les respectives esmenes presentades pels socis i sòcies. La ponència ideològica va establir els principis ideològics del casal: relacions igualitàries, creixement sostenible, model econòmic cooperatiu i generador d’alternatives a l’actual sistema capitalista, dret a l’autodeterminació dels pobles, marc nacional dels Països Catalans o el foment del teixit juvenil i associatiu i d’un oci alternatiu no consumista, entre d’altres. L’objectiu de tot plegat és esdevenir un espai de lluita i transformació per un barri més just i solidari, arrelat a la ciutat i als Països Catalans.
La ponència organitzativa va suposar l’aprovació dels òrgans de govern i les comissions de treball. Destaca l’assemblea de sòcies i socis com a màxim òrgan de govern, la creació d’una taula d’entitats i una junta directiva formada per membres de les comissions i les entitats. L’objectiu és blindar un model d’organització assembleari i horitzontal, amb màxima transparència i limitació de mandats, en el qual tothom pugui aportar la seva energia, motivació i imaginació.

La ponència econòmica, per últim, va suposar l’aprovació d’un model autogestionat, que inclou la necessitat de fer ús d’un crèdit, amb una cooperativa de crèdit – per a fer front a les obres inicials -, i que marca en les quotes dels socis i la pròpia activitat del casal la principal font d’ingressos. També va suposar l’aprovació del pressupost per aquest curs. Totes tres ponències van ser aprovades amb les seves esmenes i es faran arribar als socis, així com es penjaran al web del Casal. L’assemblea també va servir per a aprovar la 1a junta directiva, a la qual caldrà sumar-hi encara alguns membres de les comissions.

Visita, paella i concert

Amb la voluntat que l’assemblea fundacional anés més enllà d’un espai de debat, es va organitzar una visita a les instal·lacions, a la qual van sumar-s’hi més de 100 persones, que van poder entrar al que serà la
futura sala social/bar del casal, entre d’altres. La resta d’espais no van poder ser visitats deguts a les obres. Mentrestant, al pati, els Diables de La Creu Alta amenitzaven l’espera del dinar amb una batucada. A continuació, més de 130 persones van gaudir d’una fantàstica paella cuinada per Les Bruixes del Nord i van gaudir del concert de Corrandes són corrandes, tot al Pati del Casal.

Després d’aquesta fundació, seguim treballant amb un munt de reptes pendents. La propera parada serà l’assemblea quinzenal de treball del 28 d’octubre (com sempre, a les 19h, al Centre C ívic).

___________________________________________________________________________________________

Una nova entitat a La Creu Alta amb molt de futur

El Casal no s’atura! Estat del projecte (juliol 2015)

Paradeta informativa davant del CAP

El projecte del Casal Popular El Tallaret segueix avançant. La Festa Major de La Creu Alta va ser un èxit i va marcar un punt d’inflexió important, aconseguint el repte de 100 sòcies i socis de l’entitat. A més, el casal va ser protagonista de la festa, amb activitats com el debat amb partits polítics o la presència a la decoració de les barres.

Tot i que pugui semblar que estem quiets, portem mesos treballant intensament aspectes més burocràtics. Tot i això, hem tingut temps per començar la nostra activitat al barri, com amb l’activitat del passat 3 de juliol “Som Amèrica Llatina”, amb Arran Sabadell La Creu Alta-Nord. Alhora, hem intensificat la difusió del projecte al veïnat, amb paradetes informatives al carrer o una pancarta a la façana del casal.

Acte “Som Amèrica Llatina”, el 3 de juliol a la Plaça de La Creu Alta, amb Arran Sabadell La Creu Alta – Nord

A dia d’avui seguim construint el projecte del casal, i els principals reptes i objectius que tenim al davant són els següents:

– Signar la concessió definitiva de l’espai de Cal Balsach. Després de mesos de feina i dures negociacions (amb una moció de suport aprovada pel ple municipal pel mig), les eleccions van aturar la signatura del contracte entre el Casal i l’ajuntament. Durant tots aquests mesos han sigut molts els impediments i traves legals que ens han impedit avançar com volíem en aquest objectiu. Per exemple, no disposar d’un NIF definitiu com a casal ens ha dut a plantejar fer la signatura de la primera concessió per quatre anys mitjançant alguna de les entitats impulsores del projecte, en aquest cas l’Associació de Veïns de La Creu Alta.

Amb la posada en funcionament del nou govern confiem en poder tancar en breu i de manera satisfactòria aquesta concessió. Fa uns dies ens vam reunir, juntament amb l’Associació de Veïns de La Creu Alta, amb l’equip de govern, concretament amb l’alcalde, Juli Fernàndez; la regidora de Participació i Esports, Glòria Rubio; la regidora del nostre districte i de Drets Civils i Ciutadania, Míriam Ferràndiz; i el regidor d’Urbanisme, Sostenibilitat i Habitatge, Maties Serracant. Ens van fer arribar la seva voluntat de tancar de manera satisfactòria aquesta concessió i d’apostar per aquest i altres projectes que fomentin l’autogestió i la recuperació d’espais abandonats. Confiem que aquesta voluntat es transformi en la imminent signatura i, per tant, inici d’obres.

Reunió amb el nou govern de Sabadell

– Iniciar les obres d’adequació. És un pas posterior a la signatura. Malgrat tot, ja hem iniciat la feina amb l’equip tècnic d’arquitectes i tenim pressupostada pràcticament tota la despesa de l’obra, que presentarem en setembre.

– Dur a terme la 1a Assemblea General del Casal. A la darrera assemblea quinzenal de treball vam aprovar la data del 17 d’octubre per dur a terme la 1a Assemblea General de l’entitat, on aprovarem els principals punts de funcionament, pressupostos, finançament i estructura organitzativa del casal. Hi són cridats a participar els més de 150 socis actuals del projecte (i tots aquells que s’hi vulguin afegir!). Recordeu que podeu fer-ho a aquest enllaç!

D’ara fins al setembre aturem les assemblees quinzenals de treball. La propera serà el 2 de setembre (19h, centre cívic). Esperem trobar-nos allà!

Bon estiu!

Pancarta informativa a la façana del Casal

Parlament de la representant del casal a acte “Som Amèrica Llatina”

dimecres, 4 febrer de 2015

El Ple de Sabadell aprova per unanimitat la cessió de Cal Balsach al barri

Un dia per recordar. Després de 3 anys de treball i lluita, el ple de l’Ajuntament de Sabadell va reconèixer, amb una moció de suport presentada per l’assemblea del Casal El Tallaret, la voluntat de cedir-nos l’espai. No és el pas definitiu. Sabem que falten molts mesos de lluita i negociacions fins que puguem entrar al local. Però l’aprovació de la moció acosta l’objectiu i ens dóna un impuls per centrar-nos ja en treballar les condicions de la cessió.

Més d’una vintena de membres de les entitats impulsores i de l’assemblea, amb samarretes del Casal El Tallaret, vam estar presents al ple. La companya de Llamps i Trons Mariona Ubia va presentar la moció, defensant que el compromís d’aquest moment no quedés en un simple gest de bona voluntat i que es transformés en facilitats alhora de disposar de l’espai. La moció va rebre elogis de part de tots els partits i regidors no adscrits abans de ser aprovada per unanimitat.

Ara és l’hora de seguir treballant. De seguir construint el projecte, engrescant al barri a sumar-s’hi i de pressionar a l’ajuntament per què la cessió es firmi abans de les eleccions i en unes condicions que permetin la gestió de l’espai segons els principis d’autogestió plantejats des de l’inici.

Seguim. Dimecres 4 de febrer, nova assemblea, a les 19.30 al Centre Cívic. Com sempre, oberta i esperant-vos. Al final de l’entrada trobareu el text íntegre que vam llegir al ple.

Presentació de la moció al ple i foto de família amb alguns dels membres de l’assemblea del Casal que van assistir-hi.

Avui és un dia important per les entitats de La Creu Alta. Avui fem un altre pas en ferm per obtenir el que fa tant temps que desitgem. Fins avui han estat gairebé tres anys de coordinació, d’intercanvi, de consens i de col·laboració per crear un projecte que aglutinés la voluntat de diversos col·lectius del barri i que respongués a les seves necessitats. Però també han estat prop de tres anys de converses amb l’Ajuntament, que, finalment, han estat més fluïdes i més profitoses que al principi.
El nostre projecte aglutina 6 entitats d’àmbits diferents però que comparteixen el mateix espai d’acció: La Creu Alta. Totes sis ens hem unit creant una entitat que ens engloba: El Casal El Tallaret, que aglutina també veïns i veïnes a títol individual, perquè no només serà un espai per aquelles persones que ja formen part d’algun col·lectiu. Serà un punt de trobada on engegar noves iniciatives, on compartir idees, on teixir un entorn més just, més alegre i més nostre.
Tenir i poder gestionar aquest local ens permetrà fer créixer els nostres projectes per seguir donant resposta a les necessitats canviants i creixents del barri, atenent a la infància des de l’educació en el lleure amb els esplais, amb la cultura popular de Gegants i Correfocs i creant teixit associatiu a través de les entitats d’activisme veïnal.
El local dóna resposta també al dèficit d’espais que viu La Creu Alta, amb un Centre Cívic amb uns horaris i uns calendaris massa restringits, amb un accés massa lent i burocràtic i que, per a alguns usos, ha quedat obsolet.
Per això apostem per un projecte autogestionat amb la possibilitat de poder adaptar l’espai a l’evolució dels nostres col·lectius, amb sales polivalents, espais per reunir-nos, magatzem, espai relacional i amb opció d’adaptar-nos a les noves necessitats que vindran.

Perquè El Tallaret no serà només la resposta al present, sinó que també serà l’oportunitat de créixer en tots els sentits; com a entitats, com a barri, com a ciutat, com a societat.
Per això, avui ens dirigim a vosaltres que, des del Ple, representeu una part significativa de la ciutat i que preneu decisions que afecten el dia a dia dels sabadellenc i sabadellenques i dels tallarets i tallaretes. I ho fem per fer-vos còmplices de la nostra voluntat i del nostre projecte animant-vos a aprovar aquesta moció que significarà un compromís ferm de l’Ajuntament de Sabadell i de cadascun dels grups municipals que representeu.
Ens prenem aquesta aprovació com un reconeixement i un aval més de la feina de tant temps i tantes persones per un projecte que seguirà endavant amb fermesa malgrat les circumstàncies no siguin sempre favorables. Però desitgem també, que l’acte d’avui no quedi tant sols en el simbolisme o només amb la marca d’unes signatures, i que el compromís que avui assumiu es tradueixi en fets a través d’accions com unes converses fluïdes, l’inici de les obres necessàries o la requalificació pertinent per a fer l’ús desitjat de l’edifici.
Amb tot això, agraïm poder estar avui aquí, el temps que ens heu dedicat i la vostra comprensió. Nosaltres seguirem treballant per allò que creiem a través dels nostres propis mitjans per La Creu Alta i per la nostra ciutat.

dimarts, 3 febrer de 2015

#CalBalsachperalbarri! Portem el Casal Popular El Tallaret al ple de Sabadell

Avui és un dia important per al projecte del Casal Popular de La Creu Alta El Tallaret. L’Assemblea impulsora portem al ple de l’ajuntament de Sabadell una moció per blindar el projecte.

Amb l’aprovació de la moció volem aconseguir un compromís per part de l’administració municipal – propietària de la fàbrica de Cal Balsach, la part ocupada i la part abandonada – per a la cessió de l’espai nord al projecte del Casal El Tallaret. Sabem que a pocs mesos de les eleccions municipals, cal assegurar aquest compromís, i fer-ho de manera que cap partit polític se n’apropiï. Per això serem nosaltres mateixos qui portarem al ple la moció, que s’aprovarà amb el suport de tots els grups municipals segons ens han avançat.

Volem plantejar la jornada d’avui com una reivindicació, com un primer pas de cara a la firma del contracte de cessió. Per això us convidem a acompanyar-nos al ple, cap a les 20h, i fer visible el suport a la proposta. I tant si podeu venir com si no, us animem a donar un impuls al projecte piulant al llarg del dia d’avui amb el hashtag #CalBalsachperalbarri. Per fer sentir la nostra veu, per mostrar que el projecte té un ampli suport popular.

Ens veiem a l’ajuntament!

Us deixem algues notícies que han publicat els mitjans locals a partir de la roda de premsa que vam dur a terme la setmana passada, així com el text de la moció que presentarem.

– Notícia a Ràdio Sabadell
– Notícia a iSabadell

Imatges de la roda de premsa del passat divendres 30 de gener
MOCIÓ DELS GRUPS MUNICIPALS DEL PSC, CiU, Entesa per Sabadell, ICV i EUiA A FAVOR DE LA CESSIÓ DE L’ESPAI LLIURE DE CAL BALSACH

A L’ASSOCIACIÓ CASAL EL TALLARET DE LA CREU ALTA
Des de fa més de dos anys, un grup de sis entitats de La Creu Alta – Associació de Veïns i Veïnes de La Creu Alta, Diables i Banyetes de La Creu Alta, Gegants i Grallers de La Creu Alta, Esplai La Branca, Casal Popular El Tallaret i Coordinadora Jove de La Creu Alta – Llamps i Trons – s’ha constituït en una associació denominada Casal El Tallaret de La Creu Alta per donar resposta a una necessitat compartida: disposar d’un espai per a poder desenvolupar la seva activitat amb qualitat i dignitat.
Després d’uns anys funcionant com a centre cívic i d’uns quants més com a poliesportiu, el desaprofitat espai del sector nord de la fàbrica de Cal Balsach esdevé un lloc idoni per dinar resposta a la necessitat esmentada.
És per això que aquestes entitats han expressat el desig de convertir l’espai en desús de Cal Balsach en un equipament útil per al barri. Entitats i col·lectius pateixen per la manca d’espais on poder realitzar les seves activitats amb normalitat. De la mateixa manera, el projecte va més enllà de les entitats, ja que es vol aprofitar Cal Balsach per crear un punt de trobada entre el veïnat del barri, convertint-lo en un espai de dinamització on hi puguin cabre activitats i esdeveniments d’interès general per a la comunitat. Tot plegat, es planteja des de l’autogestió, és a dir, sent capaços i capaces d’arribar a on els col·lectius considerin oportú a partir dels propis recursos humans, econòmics i materials de la entitat formada entre totes i cadascuna de les persones implicades. Per això, han anat sumant poc a poc altres membres que, a títol individual o representant a alguna organització, s’han implicat en l’evolució del projecte.

És per tot això que es proposen els següents
ACORDS

Que l’Ajuntament de Sabadell es comprometi a establir la cessió de tots els espais actualment lliures del sector nord de l’antiga fàbrica de Can Balsach al Casal El Tallaret de La Creu Alta abans del final de l’actual legislatura d’acord amb els principis del projecte presentat al respecte per aquest conjunt d’entitats.

Que prèviament a la cessió s’insti la modificació del pla general de Sabadell per tal d’adaptar la qualificació urbanística de l’espai a l’ús associatiu.

Que amb posterioritat a la modificació anterior i prèviament a la cessió s’adeqüin els espais actuals perquè les ocupacions de cadascun d’ells es puguin realitzar en les condicions adequades de seguretat.

Que l’acord de cessió inclogui l’esment a les diferents fases de realització del mateix – edificis de la part lateral nord i pati, nau lliure de la part del darrera, cos central de l’edifici i pis del mateix – i als terminis en els que es permetrà l’ocupació d’aquests espais, tota vegada que no tots estan en condicions correctes per fer-ho alhora, degut a diferents circumstàncies.

Que s’estableixi una comissió de seguiment entre el Consistori i els representants del Casal El Tallaret de La Creu Alta per garantir el correcte desenvolupament del conveni de cessió.

Que la cessió tingui una vigència temporal el suficientment àmplia com per desenvolupar el projecte presentat per l’entitat, amb ple respecte dels terminis màxims que permet la normativa d’aplicació.

dilluns, 26 gener de 2015

Roda de premsa: Una moció al ple de l’Ajuntament de Sabadell per assegurar la cessió de Cal Balsach al Casal El Tallaret

A continuació podeu llegir la convocatòria per a la roda de premsa que les entitats impulsores del Casal Popular El Tallaret hem convocat per aquest divendres, amb l’objectiu d’explicar el punt en què es troba aquest projecte tan important per al barri i els objectius de la moció que presentem el 3 de febrer al ple municipal.

Convocatòria de premsa
Els impulsors del Casal Popular El Tallaret presentem una moció per assegurar la cessió de l’espai abandonat de Cal Balsach
El projecte de Casal Popular de La Creu Alta es troba en una fase molt avançada. El proper pas, com ja hem informat darrerament, és assegurar la cessió de l’espai abandonat de la fàbrica de Cal Balsach abans de l’arribada de les eleccions. El grup impulsor del projecte s’ha reunit en els darrers mesos amb el govern municipal i hem assolit un compromís que ara volem ratificar al ple. Per això, el proper 3 de febrer, en el Ple municipal, presentarem la moció “A FAVOR DE LA CESSIÓ DE L’ESPAI LLIURE DE CAL BALSACH A L’ASSOCIACIÓ CASAL EL TALLARET DE LA CREU ALTA”.
Per explicar-vos més detallas sobre aquesta moció i sobre el projecte en sí mateix, convoquem una roda de premsa aquest divendres 30 de gener, a les 11.30h, al Centre Cívic de La Creu Alta.
Us hi esperem per explicar-vos més detalls de l’estat del projecte. Us pregaríem que confirmeu assistència al correu llampsitrons@lacreualta.cat.

RODA DE PREMSA

Una moció al ple de l’Ajuntament de Sabadell per assegurar la cessió de Cal Balsach al Casal El Tallaret.

Divendres 30 de gener. 11.30h

Centre Cívic de La Creu Alta.

Més informació: www.llampsitrons.cat

Contacte: llampsitrons@lacreualta.cat
El Casal Popular de La Creu Alta El Tallaret és una entitat creada en el marc del projecte per a aconseguir la cessió de la fàbrica abandonada de Cal Balsach per a un ús autogestionat per les persones i entitats de La Creu Alta. El Casal serà l’entitat entorn a la qual girarà la gestió d’aquest espai, però també té la voluntat d’esdevenir un col·lectiu autònom. Els impulsor d’aquest projecte són: Coordinadora Jove de La Creu Alta Llamps i Trons, Associació de Veïns i Veïnes de La Creu Alta, Esplai La Branca, Diables de La Creu Alta i Gegants i Grallers de La Creu Alta.

– Més informació sobre la campanya Cal Balsach per al barri
– L’estat del projecte a principis de 2015