Notícies de ‘El Tallaret’

1a Festa de les Entitats!

A punt d’entrar en la recta final per tenir enllestit el nostre casal, les entitats que el conformen han organitzat la 1a Festa de les Entitats del casal!

Vine a conèixer el casal
Visites guiades, concerts, vermut, dinar… i més!

Aquest proper diumenge 7 de novembre
a partir de les 10h

pel Casal Popular de la Creu Alta ‘El Tallaret’
Carretera de Prats de Lluçanès, 42 (08208 Sabadell)

Compra els tiquets pel dinar al bar Què dius?
Carrer Major, 17 (08208 Sabadell)

__·__

Comunicat que vam llegir al Ple

El passat dimarts 12 de gener 2021 es va aprovar, en el Ple de l’Ajuntament, la concessió definitiva de l’espai nord de Cal Balsach al Casal Popular ‘El Tallaret’.

Us deixem el comunicat que vam llegir en aquell Ple:

Comunicat llegit al Ple de l’Ajuntament
– 12 de gener de 2021 –

Des de la Creu Alta, bona tarda a tothom!
Altra vegada compareixem al Ple Municipal de Sabadell. Sembla ser, i la veritat és que encara no ens ho acabem de creure, que finalment es resoldrà la concessió de la nau nord de Cal Balsach al Casal Popular de la Creu Alta El Tallaret. Han estat gairebé 10 anys des de les primeres llavors del projecte en que, poc a poc, hem anat dotant el Casal d’estructura, de nous socis i sòcies i de noves entitats i col·lectius. No us enganyarem, avui sortirem d’aquí molt contentes i felices d’haver conclòs aquesta etapa i emprenent, amb més ganes que mai, les noves oportunitats que fa tant temps que desitgem. Però també permeteu-nos un espai de reflexió.
Les primeres converses amb l’Ajuntament van tenir lloc el 2013, encara en presència Bustos. Des de llavors, han passat 8 anys i hem tingut converses amb una llarguíssima llista de responsabilitats polítiques i tècniques. No oblidem que la votació que estem duent a terme avui s’hauria d’haver resolt ja fa quatre anys, quan unes falses acusacions per prevaricació van portar al PSC, amb el llavors líder de l’oposició Josep Ayuso al capdavant, a interposar una denúncia que ha quedat en no res, però que va aturar el projecte a 15 dies de ser resolt. Mai hem sentit una rectificació al respecte.
A això, cal afegir les dificultats burocràtiques i la manca d’acompanyament de l’Administració com a ens al servei de la ciutadania. El Tallaret és un projecte del barri de la Creu Alta pensat des del barri, per al barri i, en definitiva, per a la ciutat, i té com a objectiu donar resposta a nombroses necessitats que creiem que hem d’abordar des de l’autogestió i l’autonomia. Però ens cal una Administració que, simplement, ho faciliti i no hi posi traves.
Les entitats de Sabadell no es poden permetre el luxe d’estar lluitant durant 8 anys contra polítics, tècnics i paperassa per desenvolupar els seus projectes. L’Ajuntament de Sabadell té un greu problema en quan a gestió i suport de les necessitats culturals i associatives. Aquest Ajuntament no està dotat de les eines necessàries per garantir una participació ciutadana real. No es pot enterrar en paperassa a tots aquells veïns i veïnes que, des del voluntariat, emprenen iniciatives per a la millora de la ciutat i per al benestar de la seva gent. Instem, doncs, a l’Administració Local a treballar amb fermesa i determinació per revertir aquesta situació. S’han d’agilitzar tràmits; millorar els espais de comunicació; optar per processos participatius on la ciutadania prengui decisions; facilitar la capacitat d’autogestió de les entitats… Igualment, cal que els partits aquí presents facin un exercici d’autocrítica i humilitat per tal de posar el pes de la seva acció en el benefici de la ciutat i no dels interessos propis, a les lluites de poder i els resultats de les properes eleccions. Avui resoldreu el cas de El Tallaret, però heu fracassat en el procés. Desitgem que, malgrat haver-ne pagat un preu molt alt, el precedent de la concessió a El Tallaret, faciliti processos similars a altres entitats, associacions i col·lectius de Sabadell. Fins i tot, ens agradaria que les condicions per a properes ocasions fossin fins i tot millors que les que s’han concedit al Casal Popular de la Creu Alta. No oblidem que la concessió no és gratuïta i això implica un gran esforç econòmic i humà de l’entitat.
Amb tot, nosaltres seguirem incansables. Si durant tots aquests anys de precarietat no hem fet més que créixer, amb la consolidació d’un espai físic ho farem encara més. El nostre compromís és ferm, a favor de la cultura, a favor de l’activisme veïnal, a favor de les xarxes de suport mutu;,a favor de la inclusió de totes els diversitats, a favor d’un lleure enriquidor, a favor dels llaços inter-generacionals, a favor de l’empoderament social, a favor de la salut de les entitats i de totes les incitatives que vetllin per una societat més justa, crítica i capaç.

__·__

Casal Popular de La Creu Alta  ‘EL TALLARET’

El Tallaret: organització i lluita constant

El projecte del Casal significarà la recuperació
d’una part important de la fàbrica Balsach

El Tallaret fa un nou pas endavant. El passat 18 de setembre, el Casal Popular de La Creu Alta va tancar les portes per tornar-les a obrir d’aquí a un any amb un aspecte absolutament renovat.

Finalment, i després de dècades d’abandonament i 8 anys de lluita, comencen les obres de remodelació de la nau nord de Cal Balsach on, en poc més d’un any, hi haurà la renovada seu del Casal Popular de La Creu Alta. Les reformes es duran a terme en dues etapes diferenciades. La primera, la inversió que fa l’Ajuntament per consolidar l’edifici permetent, d’aquesta manera, la cessió de l’espai amb unes condicions mínimes. Un cop tancat aquest període, El Tallaret farà la segona inversió, la que donarà forma i vida al Casal. Si tot va al ritme previst, en un any, l’antiga fàbrica contarà amb diverses sales de reunions, un espai relacional, una sala d’esdeveniments culturals i un magatzem de considerables dimensions.

Els fets constaten que la lluita, l’organització social i la constància són eines imprescindibles de progrés. Arribar a aquest punt ha estat una travessia plena de despropòsits i entrebancs. Però el col·lectiu s’ha mantingut fort, unit i amb unes conviccions ben clares. Ara mateix, les sensacions són agredolces. Per una banda, mirant a curt termini, el Casal i les entitats que hi formen part perden un espai que ja s’havien fet seu, però per l’altre, sabem que cal passar per aquí per poder fer una salt endavant.

Amb aquest pas, s’acaba una etapa de més de 3 anys en la que el projecte ha pogut consolidar-se i fer-se un lloc al barri però en unes condicions precàries i totalment deficitàries. Comença, doncs, un nou procés de creixement imparable d’un projecte que pretén ser un revulsiu per a la vida cultural del barri i la ciutat i pel benestar de diverses entitats i associacions de La Creu Alta. Ara tenim un any determinant. Caldrà saber treballar amb intel·ligència i esforç per assolir reptes tant importants com l’augment de socis i sòcies, la gestió del finançament de les obres i la presència al barri sense un espai de referència. Aquests objectius passen, tant si com no, per a la implicació de l’assemblea i, sobretot, pel compromís i arrelament de les entitats membres.

Setembre 2019