Reivindicacions juvenils

__________________________________________________________________________________

 

Adéu a l’Escarola!

L’Hort Cooperatiu de la Creu Alta s’acomiada després de 5 anys d’activitat

El dia 17 de novembre de 2017 fa 5 anys de l’inici del projecte del primer hort urbà de Sabadell. Ho feia a un espai simbòlic de La Creu Alta, el solar que havia allotjat, antigament, el Círcol Social Republicà, l’Associació de Lluïsos (origen del Teatre Sant Vicenç) i dos cinemes.  L’Escarola, va iniciar-se l’any 2012 com a conseqüència de la campanya que la Coordinadora de Joves Llamps i Trons va dur a terme per denunciar l’abandonament d’habitatges i solars a La Creu Alta. Aquella campanya que van anomenar «El barri que no deixarem perdre» va ser la llavor de diverses iniciatives que, fins avui, segueixen actives i de les que cal destacar la futura plaça Lluís Subirana i el Casal Popular El Tallaret.

Amb tot això, L’Escarola naixia com un espai de denúncia plantejada des d’una perspectiva constructiva, és a dir, s’assenyalava directament el problema d’abandonament del barri i a l’especulació immobiliària, proposant solucions. Amb l’hort es recuperà un solar insalubre i se li donà una funció social i mediambiental. El projecte ha tingut alts i baixos al llarg de la seva existència. Els tres primers anys va funcionar a molt bon ritme, amb collites constants i amb una trentena de persones implicades. Però a l’engegar de forma més seriosa el projecte d’El Tallaret, molts/es activistes de l’hort van començar a dedicar el seu temps al nou casal i això va portar a l’Escarola a una etapa d’alts i baixos pel que fa a l’activitat agrícola. Amb tot, el solar ha desenvolupat moltes altres funcions. Diversos esplais i escoles han fet tallers d’horticultura a l’hort i cada estiu s’hi ha dut a terme el cicle «l’Escarola a la fresca» amb cinema, cantautors i jocs de taula. També ha estat un espai útil per a diverses entitats del barri que l’han utilitzat per a activitats diverses, com, per exemple, assajar amb les gralles o els tabals, fer-hi activitat d’esplai o celebrar-hi dinars populars com la calçotada, que cada any ha aplegat unes 150 persones.

Però l’Escarola diu adéu. I ho fa pels mateixos motius que va començar. La corporació propietària del solar, ha comunicat a Llamps i Trons que ha d’abandonar l’espai. El nostre posicionament davant d’això, és i serà sempre el de denunciar l’especulació immobiliària com a mètode d’enriquiment en detriment del benestar de la majoria. No ens agrada viure en un barri amb desenes d’espais ruïnosos, però encara ens agrada menys veure i viure l’augment desmesurat del preu de l’habitatge que porta a tanta gent a un desgast econòmic asfixiant. Per ara, deixem el solar del carrer Dinarès a mans de Piver SA, però la nostra lluita seguirà pel camí de la coherència i el convenciment que una societat més justa és possible. Amb tot, volem agrair a totes aquelles persones que han participat activament i han col·laborat amb el projecte, així com a tots aquells veïns i veïnes de La Creu Alta i de Sabadell que ens han donat suport i ens han acompanyat tots aquests anys.

Divendres 17 de novembre de 2017