La cistella està buida actualment!
Aquest resum és una relació crònica dels actes, esdeveniments, activitats o assoliments més destacables de tots els anys de l’Associació.
1975
- Maria Ramoneda i Montserrat Gay, van ser les impulsores per a la creació de l’Associació de Veïns de la Creu Alta (AVLCA); gràcies a elles podem gaudir-ne avui. Es volien recuperar les tradicions populars i donar força a reivindicacions com la Riereta, el Cervantes, els Safareigs, Cal Balsach o l’Escola Creu Alta.
- Francisco Pena va ser el president de la primera junta gestora.
1976
- Data oficial dels estatuts fundacionals de l’Associació de Veïns de la Creu Alta (AVLCA). Els primers estatuts de l’Associació de Veïns de la Creu Alta daten del 17 de juliol de 1976, el que vol dir que aquell fou el moment en que va agafar un caire “oficial”, encara que evidentment ja existia abans, en el barri més antic de la ciutat de Sabadell.
- Es recupera l’organització popular de la Festa Major de la Creu Alta. (25 anys sense Festa Major)
- El Parc Catalunya és el primer gran afer de l’AVLCA, lluitant en contra del primer projecte de l’Ajuntament d’aleshores.
- Carles Ortiz és escollit primer president electe de l’AVLCA.
1977
- Primera Festa Major de la Creu Alta de caràcter popular, organitzada per l’AVLCA ininterrompudament des d’aleshores.
- Carles Ortiz és nomenat nou president de l’entitat
- El Casinet també va ser un gran puntal en els inicis de l’associació, tant en el suport moral com econòmic.
1978
- L’edifici de l’actual Biblioteca de la Creu Alta (antics safareigs abandonats) va ser motiu de reivindicació des dels primers anys de l’Associació.
- Es va començar a lluitar per aconseguir l’antiga fàbrica abandonada de Cal Balsach com a equipament per al barri.
1979
- L’Associació es federa amb d’altres associacions veïnals de Sabadell a través de la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell (FAVS).
- Primera campanya «Salvem Jonqueres», per recuperar l’abandonat indret de l’antiga ermita, bressol de la Creu Alta. Al cap de tres anys, s’hi hagué de tornar.
- Pep Farrés és elegit nou president entre vàries candidatures
1980
- Juan Mayor, sots president es fa càrec de la presidència.
1983
- Comencen els actuacions dels ,Gegants i Diables de la Creu Alta, nascuts en el sí de l’Associació. Organitzen el primer ‘correfocs’ de Sabadell.
- L’AVLCA arriba al màxim número de socis, 800 associats.
1986
- Josep Asensio va presidir l’entitat a partir d’aquesta època
1987
- Es crea la Fundació Cultural Jonqueres, amb l’objectiu de preservar i difondre la cultura històrica del barri.
1988
- Un primer petit trenet, anomenat «Tallaret», va corre pel barri com a mitjà de transport i turisme durant els actes organitzats per l’AVLCA.
- Aquest any s’edita per primera vegada el “Diari de la Creu Alta” un dels elements que avui fan de la Festa Major de la Creu Alta Patrimoni Festiu de Catalunya.
- Josep Asènsio i Ramirez és elegit president de l’entitat.
1989
- Primera cursa de carretons i gins manuals autoconstruïts dins de la Festa Major de la Creu Alta, avui dia un altre dels seus trets distintius.
- Primera plaça nova que es va inaugurar al barri amb la recuperada democràcia. Va dur el nom de Manel Carrasco i Formiguera, polític català i màrtir de la Guerra Civil.
- Manel Camps i Bosser substitueix a Josep Asensio com a president fins aquest any.
1990
- Neix el Full de Jonqueres, butlletí informatiu promogut per la fundació del mateix nom.
- Neix el Drac Baldomero, la primera bestia de foc de Sabadell, en el sí dels Diables de la Creu Alta.
1991
- Comencen les obres del CAP de la Creu Alta, una altra de les reivindicacions veïnals altament esperada. Passen 4 anys abans de que arribi a funcionar.
- També es comencen les obres del poliesportiu de Cal Balsach.
- Maria Elena Bertran comença a ser la presidenta més longeva en el càrrec, 17 anys.
- Gràcies a la lluita veïnal i les 1300 firmes recollides per l’Associació, l’Ajuntament va ajustar les abusives taxes per al nou enllumenat públic del barri a un pagament més raonable.
1992
- S’inaugura la primera fase del nou «Parc Catalunya».
1993
- L’Ajuntament de Sabadell ens cedeix un local, més aviat un “zulo”, al carrer Major, 70. Han hagut de passar casi 30 anys per disposar d’un primer local en condicions mínimes.
- Es va aconseguir posar el nom de plaça dels Tallarets a un espai verd del barri, però encara queden avui dia més de 30 indrets sense nom.
- Uns altres noms, no triats pel barri, van tenir la seva plaça a la Creu Alta: el demòcrata xilè Salvador Allende i el periodista sabadellenc Lluís Papell.
1994
- S’obre al públic el Parc Taulí, l’altre gran parc que hi ha a la Creu Alta.
- Consolidada la seva reivindicació, a l’entorn de l’ermita de Jonqueres s’hi celebra el primer Aplec de Jonqueres.
1995
- Tot i que ja es va perdre la casa de Ca l’Estruch (una casa modernista excepcional), les demès dependències d’aquella fàbrica, després d’una llarga lluita, es van convertir en equipaments culturals, en principi poc a l’abast, però, del veïnat de la Creu Alta.
- Primer Tallaret d’Honor de la Creu Alta – un altre tret singular de la Festa Major – a l’alcalde d’aleshores: Toni Farrés. Idea original de Maria Ramoneda
1996
- S’inaugura la primera fase del Poliesportiu de Cal Balsach, encara que la major part de l’ocupació va ser per a clubs esportius i no per a la gent del barri.
- Desapareixen dues sales de cinema emblemàtiques del barri que no podien subsistir: el Montecarlo i l’Euterpe 77.
- Rebutjada una proposta de l’AVLCA per a una ordenació urbanística del barri.
1997
- Es «rehabilita» la plaça dels Avis, actualment anomenada de les Àvies i els Avis.
1999
- Es renova el trenet de la Creu Alta: el «Tallaret».
2000
- Es comença a rehabilitar l’edifici dels safareigs.
- S’estrena la havanera «Orgull tallaret».
2001
- L’Escola Creu Alta es fa realitat a l’antic solar de la fàbrica de Can Borràs. L’AVLCA continua amb la lluita per no ser el nostre l’únic barri de Sabadell que no té Institut d’Ensenyament Secundari.
- En el sí d’Associació de Veïns de la Creu Alta es crea la Biblioteca d’Estudis Creualtencs (BEC), amb la finalitat d’impulsar gràficament, editant llibres i d’altres documents, la divulgació de la cultura i la història del barri.
2002
- S’inaugura la plaça de Dolors Viñas, amb aquest nom, el de la insigne pedagoga, exigit pel veïnat perquè no tenia consens consistorial.
- Per iniciativa particular, s’enderroca l’antic Cinema Cervantes, reivindicat sense èxit com a equipament per al barri. L’Ajuntament no fa res per evitar-ho.
- La fisonomia del barri ha canviat i aquest any ho fa molt més amb la finalització de la Torre Mil·lennium i l’aparició d’un nou carrer, el de Pi i Margall, que comunica l’Eix Macià amb la plaça Creu Alta.
- Per fi l’Ajuntament cedeix les antigues escoles de la Creu Alta a l’entitat Sabadell Cultura, per a què sigui la seu de trobada d’altres entitats culturals del barri.
2003
- L’AVLCA aposta per donar un cop d’innovació a la Festa Major i es crea la
competició entre els Llamps i els Trons. A la llarga s’ha convertit en una tradició i un altre dels elements diferencials de la Festa Major de la Creu Alta, determinant per aconseguir estar dins el catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.
2004
- L’any 1904 l’antic nucli de Sant Vicenç de Jonqueres, popularment conegut com “La Creu Alta”, sense tenir en compte la voluntat del veïnat passa a ser una part (el primer barri) de la ciutat de Sabadell. El 2004 es commemora el centenari de l’annexió.
2005
- Els antics safareigs s’omplen de contingut amb la nova Biblioteca Municipal de la Creu Alta.
2006
- Per primera vegada, la BEC va poder muntar una parada a la Fira de Sant Jordi.
- Segueixen les obres al barri: es reforma el Mercat de la Creu Alta i s’acaben les del futur Centre Cívic de la Creu Alta, que inicialment no tenia aquesta destinació.
2007
- Fals ‘acord’ sobre l’antiga caserna de la Guardi Civil; l’edifici porta molts anys abandonat i deteriorant-se, i després de litiguis i projectes utòpics, l’AVLCA continua reivindicant-lo per al barri. Podria ser el nostre Institut?
- La plaça del Taulí es remodela, tot i que no hi feia cap falta.
- La Creu Alta solidària comença a programar accions com els Concerts de Nadal o la recollida d’aliments.
- Es perd el trenet de la Creu Alta, el «Tallaret».
2008
- Comencen les macro-obres per al Metro; un gran enrenou al cor del barri.
- L’AVLCA comença a organitzar tallers i grups de treball, que més tard s’ampliaran amb els cursets que, a data de 2024, mouen més de 400 participants.
- Teresa Comelles Ponsa, assumeix la presidència de l’entitat.
2009
- No tocava, ni ho havia demanat ningú, però l’Ajuntament remodela la plaça de la Creu Alta, justament per les dates de la Festa Major i tot i que quedaven moltes altres coses pendents i més urgents.
- S’inaugura la única ’Escola Bressol de la Creu Alta’, insuficient des de l’origen.
2010
- Canvi en els estatuts de l’AVLCA.
- Inauguració «oficial» de la seu social al carrer Major, 70.
- Adhesió a la «Plataforma per a la llengua catalana».
- Recuperació de la recepta de les «Pedres de Jonqueres».
- Neixen els Banyetes de la Creu Alta, una reivindicació generacional promoguda pels infants del barri.
- Neix la Coordinadora Jove de la Creu Alta – Llamps i Trons.
- Se sol·licita formalment la inclusió de la Festa Major de la Creu Alta dins del catàleg de «festes d’interès cultural».
- Es «rehabilita» la plaça de Jonqueres.
- La Fundació Cultural Jonqueres s’integra a l’AVLCA i, conjuntament, s’organitza la primera ruta històrica-cultural per La Creu Alta.
2011
- Desapareixen els portadors dels «Capgrossos de la Creu Alta», així com, momentàniament, els dels Gegants de la Creu Alta.
- S’inaugura la nova plaça de Josep Germà.
- S’organitza el primer concurs de ratafia de la Creu Alta.
- Clara Palau i Canals, va estar a la presidència fins al 2018.
2012
- No va ser un enderrocament necessari, sinó que, degut el seu mal estat, una paret va caure una nit sobre uns cotxes aparcats. El Vapor Cusidó estava doncs tocat de mort.
- Obertura, per fi, del Centre Cívic de la Creu Alta, reclamat des del 1991. Al principi, poc accessible a les demandes populars, amb inacceptables taxes contra les que tothom es mobilitza. L’AVLCA hi incorpora els primers tallers i cursets veïnals després que es reguli com cal la utilització d’aquest equipament públic.
- ‘La Creu Alta solidària’’’ inicia les primeres col·laboracions locals amb el Banc Farmacèutic, i continua col·laborant amb el Rebost Solidari.
- S’aixeca un monument en record de les riades de fa 50 anys.
2013
- Un nou programa urbanístic, anomenat «El barri que no deixarem perdre» es posa en marxa de mans del nostre jovent. La seva reivindicació principal és la utilització del solar resultant de l’enderrocament de tot el Vapor Cusidó, ara un abandonat solar.
- Per l’abandonament de l’ala nord de Cal Balsach, es posa en marxa també una campanya amb el títol “Cal Balsach per al barri”.
- El citat jovent crea l’anomenat “Hort cooperatiu l’Escarola” en els terrenys erms de l’antic Cercle Republicà o, més recentment, del Cine Euterpe 77. Malauradament, avui en dia hi trobem un bloc de pisos.
- Es crea l’Arxiu Històric de la Creu Alta, amb la tasca de recollir tot el material gràfic que puguin aportar les famílies del barri.
- S’organitza el primer concurs infantil de disseny de punts de llibre, memorial a Josep Maria Torruella.
- L’AVLCA s’adhereix, per aprovació de l’Assemblea General, a l’organització «Veïns per a la Independència».
2014
- S’organitza la primera Rua Infantil de Carnestoltes pels carrers del barri.
- S’inicia el cicle reivindicatiu «La Creu Alta Avui». Surten interessants conclusions.
2015
- Neix el Casal Popular de la Creu Alta – El Tallaret. Sense espai per desenvolupar-se, amb això, però, «el Tallaret ja camina».
- Primera exposició fotogràfica de la ”Gent del barri”.
2016
- Circulen els primers combois per les vies del Metro de la Creu Alta.
- L’Ajuntament de Sabadell aprova la cessió de part de l’ala nord de Can Balsach a El Tallaret.
- L’AVLCA confecciona un estudi sobre l’adequació de les voreres del barri, un altre sobre els carrils bus i un tercer sobre la duració de les fases semafòriques d’accés a l’àrea hospitalària del Parc Taulí, a la Creu Alta. Aquest darrer és aplicat de seguida.
- ‘La Creu Alta solidaria’’’ afegeix a la seva col·laboració anual amb el programa de TV3 «La Marató» un ‘Tall de pernil solidari’.
- S’estrena un nou grup de Trabucaires de la Creu Alta, els ‘Federins’.
- Es reedita i torna a distribuir el Full de Jonqueres, a partir d’ara anualment.
- Es constitueix formalment com a entitat el Casal Popular de la Creu Alta – El Tallaret. L’AVLCA, entitat fundadora, s’hi reuneix només 5 vegades a través de la creada Taula d’Entitats.
2017
- S’inaugura oficialment l’estació de La Creu Alta (amb aquest nom) dels FCG, l’anomenat «Metro del Vallès». Les institucions volien el nom de Creu Alta – Eix Macià.
- El Casal Popular de la Creu Alta – El Tallaret fa la inauguració del seu futur local social davant del properament cedit espai de l’ala nord de Cal Balsach.
- S’organitza una exposició pel 25è Centenari del Parc Catalunya.
- Després dels primers contactes amb SOM ENERGIA, l’AVLCA s’hi adhereix i es transforma amb la delegació d’aquest grup ecològic a la Creu Alta.
- Tot Catalunya viu els fets del 1 d’octubre i els dies posteriors.
2018
- Es promociona un estudi fet per l’AVLCA sobre els escocells sense arbres al barri. Es detecta l’absència de més de 300 arbres només a la Creu Alta.
- L’AVLCA també fa un estudi per transformar el carrer de Sant Domènec en «zona residencial». L’Ajuntament acaba només pintant-hi unes ratlles a la calçada.
- La «reformada» plaça d’Espanya per fi s’inaugura.
- Es porta a terme la darrera inauguració de la sala residencial ‘El Velòdrom’, avui dia altra vegada aturada i sense atenció de restauració.
- Entre els grups de treball de l’AVLCA neix el Grup Mou-te, que pretén socialitzar al veïnat fent excursions o caminades culturals i lúdiques.
- La Generalitat de Catalunya concedeix, per fi, la catalogació de la Festa Major de la Creu Alta com a «Patrimoni festiu de Catalunya».
- La Torre de l’Aigua, a la Creu Alta, celebra el seu centenari.
- El també creualtenc Teatre Sant Vicenç commemora els seus 100 anys d’existència.
- Troballa de restes visigòtiques i també d’ibèriques al subsol de la Creu Alta. L’indret ha estat poblat des de fa dos mil·lennis.
- Rubèn Cantó Aguilera, es nomenat nou president de l’AVLCA.
2019
- Celebrem a Sabadell els 50 anys del moviment veïnal, conjuntament amb la FAVS i la majoria de les altres associacions veïnals.
- La Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) celebra la seva Assemblea Nacional a la Creu Alta, amb organització de l’AVLCA.
- L’AVLCA inaugura «popularment» la nova plaça de Lluís Subirana i també l’incipient carrer del Teatre Sant Vicenç.
- L’AVLCA fa una proposta de ‘pacificació’ dels carrers de la Creu Alta. També es concreta una proposta de nomenaments pel nomenclàtor del barri.
- Primera col·locació de llambordes «stolpersteine» a la Creu Alta. Hi ha 12 casos al nostre barri. L’any següent se n’instal·len més, sent el nostre el barri que més en té de la ciutat, que és també la que més en té de Catalunya.
2020
- Any de l’escampada de la COVID19: tothom confitat a casa seva.
- Els carrers són vuits, diu el Diari de la Creu Alta. Se suspèn la Festa Major i quasi tots els altres actes que se celebren a l’espai públic.
- El confinament posa en marxa la «xarxa de solidaritat veïnal», amb protagonisme de les associacions de veïns, l’AVLCA inclosa.
- Abans de les restriccions, s’inaugura el pàrquing subterrani del carrer de Josep Tarradellas, acabat i sense utilitzar des d’anys enrere.
- S’inicien les primeres ‘passejades pel barri’ amb la Regidora del Districte. Tanmateix es funda i es comença a desenvolupar la Taula Participativa de la Creu Alta.
2021
- El Ple Municipal aprova l’entrada a part de l’ala nord de Cal Balsach al Casal Popular de la Creu Alta – El Tallaret. Es lliuren les claus però encara no poden començar les obres interiors que seran necessàries.
- Tallaret d’Honor extraordinari a tothom qui ha lluitat contra la pandèmia. Es fixa una placa a la plaça de la Creu Alta dins dels actes del pla B de l’Aplec d’aquest any. La Festa Major tampoc arriba a ser «major» sinó tan gran com ha estat possible.
- També es fa un acte a Sabadell en reconeixement de les víctimes de la COVID19.
- La societat local, cansada de les restriccions, manifesta que «la cultura és segura». Es pretén reactivar l’activitat cultural pràcticament prohibida.
- Es debat a la ciutat un ‘Pla Especial de Mobilitat del Vallès’. No s’arriba a aprovar res concret en principi.
- Es presenta un ambiciós programa per commemorar els 250 anys de la Creu Alta. No totes les entitats del barri s’hi afegeixen.
- Del veïnat de la Creu Alta en surt un grup activista que s’anomena #UnBarriPerViure. El Tallaret i l’AVLCA li donen suport. Organitzen una «revolta veïnal» per reclamar la peatonalització de l’avinguda 11 de setembre els caps de setmana, com la resta de l’eix central de Sabadell. També es recolza una iniciativa nova que crea un «bici-bus» a la ciutat; l’experiència s’estén per molts altres llocs de Catalunya. El primer tram del carrer Major, amb la participació del seu veïnat, hi veu una transformació ecològica.
- Es comencen a fer ‘obligatòries’ les signatures digitals per a les entitats. Moltes han de trencar la barrera tecnològica com poden; s’organitzen molts cursets per al tema.
- L’AVLCA inaugura, conjuntament amb Òmnium Cultural, un graffiti que l’artista local Werens ha fet a la plaça de Lluís Subirana, encara no inaugurada oficialment pel Consistori.
- Sí que s’inaugura oficialment el carrer del Teatre, amb el nom de ‘carrer del Teatre Sant Vicenç’.
- A la plaça de Carrasco i Formiguera s’hi instal·la un ‘Urban-dog’ per als gossos del barri. Pretén alleujar l’enorme incidència arreu de la brutícia que les persones que els passegen deixen a les voreres de la Creu Alta.
2022
- L’Ajuntament reconsidera cedir un espai de l’ala nord de Cal Balsach (a la part que no s’ha cedit a El Tallaret) per a l’AVLCA, que des de la pandèmia no pot utilitzar el limitat local del carrer Major, 70. Caldrà fer-hi reformes per condicionar-lo.
- La crisi climàtica es manifesta arreu. S’estudia un ‘Pla de Mobilitat Urbana Sostenible’ que, com d’altres plans, va agafant pols als calaixos municipals.
- Es porten a terme la major part dels actes programats per celebrar els 250 anys d’existència del barri de la Creu Alta. Hi destaquen una exposició al carrer, la plantació d’un arbre commemoratiu a la plaça de la Creu Alta i la presentació d’una placa en recordatori de l’aniversari a les autoritats (l’alcaldessa i el propi president de la Generalitat de Catalunya), la qual es fixarà, l’any que ve, al lloc on aquelles primeres cases van ser escripturades el 1772.
2023
- El Centre Parroquial celebra «el bateig» del nou carrer del Teatre Sant Vicenç.
- A la plaça de Salvador Allende s’hi commemora el 50è aniversari de l’assassinat del polític xilè. Fou un 11 de setembre, per la qual cosa les autoritats (i l’AVLCA) s’hi afegeixen després de l’ofrena floral que per la Diada s’organitza al Parc Catalunya.
- La Policia Municipal de Sabadell celebra el seu 175è aniversari. Hi som convidats i aprofitem per reclamar la sempre només anunciada «policia de barri».
- Un «arbre de Nadal» es munta a la plaça de la Creu Alta. Els actes que per festes s’organitzen a la ciutat arriben també al barri.
- Es comença a debatre com i a on serà la futura «Zona de baixes emissions» de Sabadell. A la Creu Alta, en principi, no li tocarà.
- La ‘Volta Ciclista a Catalunya’ passa per la Creu Alta. L’AVLCA col·labora en organitzar-ho amb la centenària entitat ‘Unió Ciclista de Sabadell’, que té seu al barri.
- La Companyia d’Aigües cedeix a l’AVLCA una tapa de registre de quan el barri encara formava part de Sant Pere de Terrassa.
2024
- S’inaugura el nou local de l’AVLCA. La Creu Alta és el darrer barri de Sabadell en disposar d’un equipament normal per a la seva associació veïnal.
- Acabades també les seves obres, El Tallaret inaugura oficialment el seu local social a Cal Balsach.
- Es fa la primera reunió amb El Tallaret després de molt de temps amb unes relacions poc fluides. L’AVLCA queda pendent de continuar les reunions que han de proposar els anteriorment anomenats. No s’arriba a cap acord important, però es restableix la bona convivència.
- Fa 120 anys que la Creu Alta va passar a ser un barri de Sabadell. L’AVLCA organitza una celebració recordant aquells esdeveniments. Recordant-ho amb ironia, a la Festa Major s’hi programa un ‘enterrament vuitcentista’ en el que la difunta és la independència de la Creu Alta.
- Jaume Marco Perpiñà, és elegit president a l’Assemblea General per unanimitat.
- L’Arxiu Històric de la Creu Alta celebra els seus 10 anys amb una exposició amb totes les fotos de la Gent del Barri.
- Neix la Botifarra creualtenca, amb una barreja de proteïna animal i vegetal.
- Poc a poc es va condicionant les petites coses que quedaven pendents en el nou local social de l’AVLCA.
- La web de l’AVLCA amb la denominació https://lacreualta.cat, torna a veure la llum després de haver estat hackejada fa més de dos anys.
1975
- Maria Ramoneda i Montserrat Gay, van ser les impulsores per a la creació de l’Associació de Veïns de la Creu Alta (AVLCA); gràcies a elles podem gaudir-ne avui.
- Francisco Pena va ser el president de la primera junta gestora.
1976
- Data oficial dels estatuts fundacionals de l’Associació de Veïns de la Creu Alta (AVLCA). Els primers estatuts de l’Associació de Veïns de la Creu Alta daten del 17 de juliol de 1976, el que vol dir que aquell fou el moment en que va agafar un caire “oficial”, encara que evidentment ja existia abans, en el barri més antic de la ciutat de Sabadell.
- Es recupera l’organització popular de la Festa Major de la Creu Alta.
- L’AVLCA recupera els gegants i capgrossos de la Creu Alta i crea la seva colla portadora.
- El Parc Catalunya és el primer gran afer de l’AVLCA, lluitant en contra del primer projecte de l’Ajuntament d’aleshores.
- Carles Ortiz és el primer president electe de l’AVLCA.
1977
- Primera Festa Major de la Creu Alta de caràcter popular, organitzada per l’AVLCA ininterrompudament des d’aleshores.
- Carles Ortiz és nomenat nou president de l’entitat
1978
- L’edifici de l’actual Biblioteca de la Creu Alta (antics safareigs abandonats) va ser motiu de reivindicació des dels primers anys de l’Associació.
- Es va començar a lluitar per aconseguir l’antiga fàbrica abandonada de Cal Balsach com a equipament per al barri.
1979
- L’Associació es federa amb d’altres associacions veïnals de Sabadell a través de la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell (FAVS).
- Primera campanya «Salvem Jonqueres», per recuperar l’abandonat indret de l’antiga ermita, bressol de la Creu Alta. Al cap de tres anys, s’hi hagué de tornar.
1980
- Pep Farrés és elegit nou president entre vàries candidatures.
1983
- Comencen els actuacions dels Diables de la Creu Alta, nascuts en el sí de l’Associació. Organitzen el primer ‘correfocs’ de Sabadell.
1986
- Joan Mayor va presidir l’entitat en algun moment d’aquesta època
1987
- Es crea la Fundació Cultural Jonqueres, amb l’objectiu de preservar i difondre la cultura històrica del barri.
1988
- Un primer petit trenet, anomenat «Tallaret», va corre pel barri com a mitjà de transport i turisme durant els actes organitzats per l’AVLCA.
- Aquest any s’edita per primera vegada el “Diari de la Creu Alta” un dels elements que avui fan de la Festa Major de la Creu Alta Patrimoni Festiu de Catalunya.
- Josep Asènsio i Ramirez és elegit president de l’entitat.
1989
- Primera cursa de carretons i gins manuals autoconstruïts dins de la Festa Major de la Creu Alta, avui dia un altre dels seus trets distintius.
- Primera plaça nova que es va inaugurar al barri amb la recuperada democràcia. Va dur el nom de Manel Carrasco i Formiguera, polític català i màrtir de la Guerra Civil.
1990
- Neix el Full de Jonqueres, butlletí informatiu promogut per la fundació del mateix nom.
- Neix el Drac Baldomero, la primera bestia de foc de Sabadell, en el sí dels Diables de la Creu Alta.
- Manel Camps i Bosser substitueix a Josep Asensio com a president fins aquest any.
1991
- Comencen les obres del CAP de la Creu Alta, una altra de les reivindicacions veïnals altament esperada. Passen 4 anys abans de que arribi a funcionar.
- També es comencen les obres del poliesportiu de Cal Balsach.
- Maria Elena Bertran comença a ser la presidenta més longeva en el càrrec, 17 anys.
- Gràcies a la lluita veïnal i les 1300 firmes recollides per l’Associació, l’Ajuntament va ajustar les abusives taxes per al nou enllumenat públic del barri a un pagament més raonable.
1992
- S’inaugura la primera fase del nou «Parc Catalunya».
1993
- L’Ajuntament de Sabadell ens cedeix un local, més aviat un “zulo”, al carrer Major, 70. Han hagut de passar casi 30 anys per disposar d’un primer local en condicions mínimes.
- Es va aconseguir posar el nom de plaça dels Tallarets a un espai verd del barri, però encara queden avui dia més de 30 indrets sense nom.
- Uns altres noms, no triats pel barri, van tenir la seva plaça a la Creu Alta: el demòcrata xilè Salvador Allende i el periodista sabadellenc Lluís Papell.
1994
- S’obre al públic el Parc Taulí, l’altre gran parc que hi ha a la Creu Alta.
- Consolidada la seva reivindicació, a l’entorn de l’ermita de Jonqueres s’hi celebra el primer Aplec de Jonqueres.
1995
- Tot i que ja es va perdre la casa de Ca l’Estruch (una casa modernista excepcional), les demès dependències d’aquella fàbrica, després d’una llarga lluita, es van convertir en equipaments culturals, en principi poc a l’abast, però, del veïnat de la Creu Alta.
- Primer Tallaret d’Honor de la Creu Alta – un altre tret singular de la Festa Major – a l’alcalde d’aleshores: Toni Farrés.
1996
- S’inaugura la primera fase del Poliesportiu de Cal Balsach, encara que la major part de l’ocupació va ser per a clubs esportius i no per a la gent del barri.
- Desapareixen dues sales de cinema emblemàtiques del barri que no podien subsistir: el Montecarlo i l’Euterpe 77.
- Rebutjada una proposta de l’AVLCA per a una ordenació urbanística del barri.
1997
- Es «rehabilita» la plaça dels Avis, actualment anomenada de les Àvies i els Avis.
1999
- Es renova el trenet de la Creu Alta: el «Tallaret».
2000
- Es comença a rehabilitar l’edifici dels safareigs.
- S’estrena la havanera «Orgull tallaret».
2001
- L’Escola Creu Alta es fa realitat a l’antic solar de la fàbrica de Can Borràs. L’AVLCA continua amb la lluita per no ser el nostre l’únic barri de Sabadell que no té Institut d’Ensenyament Secundari.
- En el sí d’Associació de Veïns de la Creu Alta es crea la Biblioteca d’Estudis Creualtencs (BEC), amb la finalitat d’impulsar gràficament, editant llibres i d’altres documents, la divulgació de la cultura i la història del barri.
2002
- S’inaugura la plaça de Dolors Viñas, amb aquest nom, el de la insigne pedagoga, exigit pel veïnat perquè no tenia consens consistorial.
- Per iniciativa particular, s’enderroca l’antic Cinema Cervantes, reivindicat sense èxit com a equipament per al barri. L’Ajuntament no fa res per evitar-ho.
- La fisonomia del barri ha canviat i aquest any ho fa molt més amb la finalització de la Torre Mil·lennium i l’aparició d’un nou carrer, el de Pi i Margall, que comunica l’Eix Macià amb la plaça Creu Alta.
- Per fi l’Ajuntament cedeix les antigues escoles de la Creu Alta a l’entitat Sabadell Cultura, per a què sigui la seu de trobada d’altres entitats culturals del barri.
2003
- L’AVLCA aposta per donar un cop d’innovació a la Festa Major i es crea la
competició entre els Llamps i els Trons. A la llarga s’ha convertit en una tradició i un altre dels elements diferencials de la Festa Major de la Creu Alta, determinant per aconseguir estar dins el catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.
2004
- L’any 1904 l’antic nucli de Sant Vicenç de Jonqueres, popularment conegut com “La Creu Alta”, sense tenir en compte la voluntat del veïnat passa a ser una part (el primer barri) de la ciutat de Sabadell. El 2004 es commemora el centenari de l’annexió.
2005
- Els antics safareigs s’omplen de contingut amb la nova Biblioteca Municipal de la Creu Alta.
2006
- Per primera vegada, la BEC va poder muntar una parada a la Fira de Sant Jordi.
- Segueixen les obres al barri: es reforma el Mercat de la Creu Alta i s’acaben les del futur Centre Cívic de la Creu Alta, que inicialment no tenia aquesta destinació.
2007
- Fals ‘acord’ sobre l’antiga caserna de la Guardi Civil; l’edifici porta molts anys abandonat i deteriorant-se, i després de litiguis i projectes utòpics, l’AVLCA continua reivindicant-lo per al barri. Podria ser el nostre Institut?
- La plaça del Taulí es remodela, tot i que no hi feia cap falta.
- La Creu Alta solidària comença a programar accions com els Concerts de Nadal o la recollida d’aliments.
- Es perd el trenet de la Creu Alta, el «Tallaret».
2008
- Comencen les macro-obres per al Metro; un gran enrenou al cor del barri.
- L’AVLCA comença a organitzar tallers i grups de treball, que més tard s’ampliaran amb els cursets que, a data de 2024, mouen més de 400 participants.
- Teresa Comelles Ponsa, assumeix la presidència de l’entitat.
2009
- No tocava, ni ho havia demanat ningú, però l’Ajuntament remodela la plaça de la Creu Alta, justament per les dates de la Festa Major i tot i que quedaven moltes altres coses pendents i més urgents.
- S’inaugura la única ’Escola Bressol de la Creu Alta’, insuficient des de l’origen.
2010
- Canvi en els estatuts de l’AVLCA.
- Inauguració «oficial» de la seu social al carrer Major, 70.
- Adhesió a la «Plataforma per a la llengua catalana».
- Recuperació de la recepta de les «Pedres de Jonqueres».
- Neixen els Banyetes de la Creu Alta, una reivindicació generacional promoguda pels infants del barri.
- Neix la Coordinadora Jove de la Creu Alta – Llamps i Trons.
- Se sol·licita formalment la inclusió de la Festa Major de la Creu Alta dins del catàleg de «festes d’interès cultural».
- Es «rehabilita» la plaça de Jonqueres.
- La Fundació Cultural Jonqueres s’integra a l’AVLCA i, conjuntament, s’organitza la primera ruta històrica-cultural per La Creu Alta.
2011
- Desapareixen els portadors dels «Capgrossos de la Creu Alta», així com, momentàniament, els dels Gegants de la Creu Alta.
- S’inaugura la nova plaça de Josep Germà.
- S’organitza el primer concurs de ratafia de la Creu Alta.
- Clara Palau i Canals, va estar a la presidència fins al 2018.
2012
- No va ser un enderrocament necessari, sinó que, degut el seu mal estat, una paret va caure una nit sobre uns cotxes aparcats. El Vapor Cusidó estava doncs tocat de mort.
- Obertura, per fi, del Centre Cívic de la Creu Alta, reclamat des del 1991. Al principi, poc accessible a les demandes populars, amb inacceptables taxes contra les que tothom es mobilitza. L’AVLCA hi incorpora els primers tallers i cursets veïnals després que es reguli com cal la utilització d’aquest equipament públic.
- ‘La Creu Alta solidària’’’ inicia les primeres col·laboracions locals amb el Banc Farmacèutic, i continua col·laborant amb el Rebost Solidari.
- S’aixeca un monument en record de les riades de fa 50 anys.
2013
- Un nou programa urbanístic, anomenat «El barri que no deixarem perdre» es posa en marxa de mans del nostre jovent. La seva reivindicació principal és la utilització del solar resultant de l’enderrocament de tot el Vapor Cusidó, ara un abandonat solar.
- Per l’abandonament de l’ala nord de Cal Balsach, es posa en marxa també una campanya amb el títol “Cal Balsach per al barri”.
- El citat jovent crea l’anomenat “Hort cooperatiu l’Escarola” en els terrenys erms de l’antic Cercle Republicà o, més recentment, del Cine Euterpe 77. Malauradament, avui en dia hi trobem un bloc de pisos.
- Es crea l’Arxiu Històric de la Creu Alta, amb la tasca de recollir tot el material gràfic que puguin aportar les famílies del barri.
- S’organitza el primer concurs infantil de disseny de punts de llibre, memorial a Josep Maria Torruella.
- L’AVLCA s’adhereix, per aprovació de l’Assemblea General, a l’organització «Veïns per a la Independència».
2014
- S’organitza la primera Rua Infantil de Carnestoltes pels carrers del barri.
- S’inicia el cicle reivindicatiu «La Creu Alta Avui». Surten interessants conclusions.
2015
- Neix el Casal Popular de la Creu Alta – El Tallaret. Sense espai per desenvolupar-se, amb això, però, «el Tallaret ja camina».
- Primera exposició fotogràfica de la ”Gent del barri”.
2016
- Circulen els primers combois per les vies del Metro de la Creu Alta.
- L’Ajuntament de Sabadell aprova la cessió de part de l’ala nord de Can Balsach a El Tallaret.
- L’AVLCA confecciona un estudi sobre l’adequació de les voreres del barri, un altre sobre els carrils bus i un tercer sobre la duració de les fases semafòriques d’accés a l’àrea hospitalària del Parc Taulí, a la Creu Alta. Aquest darrer és aplicat de seguida.
- ‘La Creu Alta solidaria’’’ afegeix a la seva col·laboració anual amb el programa de TV3 «La Marató» un ‘Tall de pernil solidari’.
- S’estrena un nou grup de Trabucaires de la Creu Alta, els ‘Federins’.
- Es reedita i torna a distribuir el Full de Jonqueres, a partir d’ara anualment.
- Es constitueix formalment com a entitat el Casal Popular de la Creu Alta – El Tallaret. L’AVLCA, entitat fundadora, s’hi reuneix només 5 vegades a través de la creada Taula d’Entitats.
2017
- S’inaugura oficialment l’estació de La Creu Alta (amb aquest nom) dels FCG, l’anomenat «Metro del Vallès». Les institucions volien el nom de Creu Alta – Eix Macià.
- El Casal Popular de la Creu Alta – El Tallaret fa la inauguració del seu futur local social davant del properament cedit espai de l’ala nord de Cal Balsach.
- S’organitza una exposició pel 25è Centenari del Parc Catalunya.
- Després dels primers contactes amb SOM ENERGIA, l’AVLCA s’hi adhereix i es transforma amb la delegació d’aquest grup ecològic a la Creu Alta.
- Tot Catalunya viu els fets del 1 d’octubre i els dies posteriors.
2018
- Es promociona un estudi fet per l’AVLCA sobre els escocells sense arbres al barri. Es detecta l’absència de més de 300 arbres només a la Creu Alta.
- L’AVLCA també fa un estudi per transformar el carrer de Sant Domènec en «zona residencial». L’Ajuntament acaba només pintant-hi unes ratlles a la calçada.
- La «reformada» plaça d’Espanya per fi s’inaugura.
- Es porta a terme la darrera inauguració de la sala residencial ‘El Velòdrom’, avui dia altra vegada aturada i sense atenció de restauració.
- Entre els grups de treball de l’AVLCA neix el Grup Mou-te, que pretén socialitzar al veïnat fent excursions o caminades culturals i lúdiques.
- La Generalitat de Catalunya concedeix, per fi, la catalogació de la Festa Major de la Creu Alta com a «Patrimoni festiu de Catalunya».
- La Torre de l’Aigua, a la Creu Alta, celebra el seu centenari.
- El també creualtenc Teatre Sant Vicenç commemora els seus 100 anys d’existència.
- Troballa de restes visigòtiques i també d’ibèriques al subsol de la Creu Alta. L’indret ha estat poblat des de fa dos mil·lennis.
- Rubèn Cantó Aguilera, es nomenat nou president de l’AVLCA.
2019
- Celebrem a Sabadell els 50 anys del moviment veïnal, conjuntament amb la FAVS i la majoria de les altres associacions veïnals.
- La Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) celebra la seva Assemblea Nacional a la Creu Alta, amb organització de l’AVLCA.
- L’AVLCA inaugura «popularment» la nova plaça de Lluís Subirana i també l’incipient carrer del Teatre Sant Vicenç.
- L’AVLCA fa una proposta de ‘pacificació’ dels carrers de la Creu Alta. També es concreta una proposta de nomenaments pel nomenclàtor del barri.
- Primera col·locació de llambordes «stolpersteine» a la Creu Alta. Hi ha 12 casos al nostre barri. L’any següent se n’instal·len més, sent el nostre el barri que més en té de la ciutat, que és també la que més en té de Catalunya.
2020
- Any de l’escampada de la COVID19: tothom confitat a casa seva.
- Els carrers són vuits, diu el Diari de la Creu Alta. Se suspèn la Festa Major i quasi tots els altres actes que se celebren a l’espai públic.
- El confinament posa en marxa la «xarxa de solidaritat veïnal», amb protagonisme de les associacions de veïns, l’AVLCA inclosa.
- Abans de les restriccions, s’inaugura el pàrquing subterrani del carrer de Josep Tarradellas, acabat i sense utilitzar des d’anys enrere.
- S’inicien les primeres ‘passejades pel barri’ amb la Regidora del Districte. Tanmateix es funda i es comença a desenvolupar la Taula Participativa de la Creu Alta.
2021
- El Ple Municipal aprova l’entrada a part de l’ala nord de Cal Balsach al Casal Popular de la Creu Alta – El Tallaret. Es lliuren les claus però encara no poden començar les obres interiors que seran necessàries.
- Tallaret d’Honor extraordinari a tothom qui ha lluitat contra la pandèmia. Es fixa una placa a la plaça de la Creu Alta dins dels actes del pla B de l’Aplec d’aquest any. La Festa Major tampoc arriba a ser «major» sinó tan gran com ha estat possible.
- També es fa un acte a Sabadell en reconeixement de les víctimes de la COVID19.
- La societat local, cansada de les restriccions, manifesta que «la cultura és segura». Es pretén reactivar l’activitat cultural pràcticament prohibida.
- Es debat a la ciutat un ‘Pla Especial de Mobilitat del Vallès’. No s’arriba a aprovar res concret en principi.
- Es presenta un ambiciós programa per commemorar els 250 anys de la Creu Alta. No totes les entitats del barri s’hi afegeixen.
- Del veïnat de la Creu Alta en surt un grup activista que s’anomena #UnBarriPerViure. El Tallaret i l’AVLCA li donen suport. Organitzen una «revolta veïnal» per reclamar la peatonalització de l’avinguda 11 de setembre els caps de setmana, com la resta de l’eix central de Sabadell. També es recolza una iniciativa nova que crea un «bici-bus» a la ciutat; l’experiència s’estén per molts altres llocs de Catalunya. El primer tram del carrer Major, amb la participació del seu veïnat, hi veu una transformació ecològica.
- Es comencen a fer ‘obligatòries’ les signatures digitals per a les entitats. Moltes han de trencar la barrera tecnològica com poden; s’organitzen molts cursets per al tema.
- L’AVLCA inaugura, conjuntament amb Òmnium Cultural, un graffiti que l’artista local Werens ha fet a la plaça de Lluís Subirana, encara no inaugurada oficialment pel Consistori.
- Sí que s’inaugura oficialment el carrer del Teatre, amb el nom de ‘carrer del Teatre Sant Vicenç’.
- A la plaça de Carrasco i Formiguera s’hi instal·la un ‘Urban-dog’ per als gossos del barri. Pretén alleujar l’enorme incidència arreu de la brutícia que les persones que els passegen deixen a les voreres de la Creu Alta.
2022
- L’Ajuntament reconsidera cedir un espai de l’ala nord de Cal Balsach (a la part que no s’ha cedit a El Tallaret) per a l’AVLCA, que des de la pandèmia no pot utilitzar el limitat local del carrer Major, 70. Caldrà fer-hi reformes per condicionar-lo.
- La crisi climàtica es manifesta arreu. S’estudia un ‘Pla de Mobilitat Urbana Sostenible’ que, com d’altres plans, va agafant pols als calaixos municipals.
- Es porten a terme la major part dels actes programats per celebrar els 250 anys d’existència del barri de la Creu Alta. Hi destaquen una exposició al carrer, la plantació d’un arbre commemoratiu a la plaça de la Creu Alta i la presentació d’una placa en recordatori de l’aniversari a les autoritats (l’alcaldessa i el propi president de la Generalitat de Catalunya), la qual es fixarà, l’any que ve, al lloc on aquelles primeres cases van ser escripturades el 1772.
2023
- El Centre Parroquial celebra «el bateig» del nou carrer del Teatre Sant Vicenç.
- A la plaça de Salvador Allende s’hi commemora el 50è aniversari de l’assassinat del polític xilè. Fou un 11 de setembre, per la qual cosa les autoritats (i l’AVLCA) s’hi afegeixen després de l’ofrena floral que per la Diada s’organitza al Parc Catalunya.
- La Policia Municipal de Sabadell celebra el seu 175è aniversari. Hi som convidats i aprofitem per reclamar la sempre només anunciada «policia de barri».
- Un «arbre de Nadal» es munta a la plaça de la Creu Alta. Els actes que per festes s’organitzen a la ciutat arriben també al barri.
- Es comença a debatre com i a on serà la futura «Zona de baixes emissions» de Sabadell. A la Creu Alta, en principi, no li tocarà.
- La ‘Volta Ciclista a Catalunya’ passa per la Creu Alta. L’AVLCA col·labora en organitzar-ho amb la centenària entitat ‘Unió Ciclista de Sabadell’, que té seu al barri.
- La Companyia d’Aigües cedeix a l’AVLCA una tapa de registre de quan el barri encara formava part de Sant Pere de Terrassa.
2024
- S’inaugura el nou local de l’AVLCA. La Creu Alta és el darrer barri de Sabadell en disposar d’un equipament normal per a la seva associació veïnal.
- Acabades també les seves obres, El Tallaret inaugura oficialment el seu local social a Cal Balsach.
- Es fa la primera reunió amb El Tallaret després de molt de temps amb unes relacions poc fluides. L’AVLCA queda pendent de continuar les reunions que han de proposar els anteriorment anomenats. No s’arriba a cap acord important, però es restableix la bona convivència.
- Fa 120 anys que la Creu Alta va passar a ser un barri de Sabadell. L’AVLCA organitza una celebració recordant aquells esdeveniments. Recordant-ho amb ironia, a la Festa Major s’hi programa un ‘enterrament vuitcentista’ en el que la difunta és la independència de la Creu Alta.
- Jaume Marco Perpiñà, és elegit president a l’Assemblea General per unanimitat.
- L’Arxiu Històric de la Creu Alta celebra els seus 10 anys amb una exposició amb totes les fotos de la Gent del Barri.
- Neix la Botifarra creualtenca, amb una barreja de proteïna animal i vegetal.
- Poc a poc es va condicionant les petites coses que quedaven pendents en el nou local social de l’AVLCA.
- La web de l’AVLCA amb la denominació https://lacreualta.cat, torna a veure la llum després de haver estat hackejada fa més de dos anys.